Personalia

Personalia Jan Derickx


Jan Derickx werd in 1935 geboren in Dieren. Hij studeerde pedagogiek in Nijmegen en werkte als groepsleider voor sport en spel op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen.
Na een studie filosofie en theologie werd hij in 1965 priester gewijd bij de paters Van de Heilige Geest, en vertrok naar het Amazonegebied in het noordwesten van Brazilië.
In het grootste tropisch regenwoud ter wereld werd Carauari zijn standplaats gelegen aan de Juruá-rivier, diep in de binnenlanden van de staat Amazonas.
Dit eerste werkgebied, waar geen wegen over land gaan, was pater Jan aangewezen op vervoer per boot; hiermee bezocht hij de bewoners aan de oevers van de Juruá, een afstand van 500 km. De bewoners zijn onder andere werkzaam als visser, rubbertapper of als kleine boer.
De levensomstandigheden zijn er slecht; 70% van de bevolking is analfabeet.

In 1995 begon pater Jan aan een nieuwe uitdaging in de sloppenwijk Bengui van de havenstad Belém in Noord- Brazilië. Naast zijn pastorale taken zet hij zich vooral in voor het welzijn van de (straat)jeugd d.m.v. het organiseren van allerlei cursussen.

In 2011 nam pater Jan afscheid van zijn parochie in Bengui. Hij gaat zich in het Landpastoraat verder inspannen voor de bewoners van het Amazonegebied.

In de meer dan 40 jaar die hij nu werkt in het Amazonegebied is hij gaan houden van het volk, zowel in de sloppenwijk Bengui als van de oeverbewoners langs de Juruá rivier en is Brazilië zijn thuis geworden.

Nieuws & Updates

Nieuwsbrief

Website by JDI-ICT