Hoofdstuk afgesloten

Een hoofdstuk is afgesloten

Na een geweldige fijne viering van mijn jubilea op 7 november j.l. ging ik terug voor mijn laatste activiteiten in Bengui. Pluspunt was dat ik nog 6 weken langer kon blijven dan in eerste instantie gepland was, omdat de 2 collega opvolgers na het afgeven van hun parochies eind 2010, op vakantie wilden. Ik kreeg daardoor ook de nodige tijd om het Franciscushuis af te bouwen en de kerk op te knappen o.a. met een nieuwe vloer.
Toen kwam ik in een stroomversnelling met laatste ziekenbezoeken, afscheidsvieringen in de communiteiten, visites aan alle mogelijke verenigingen, al dan niet met de parochie verbonden, het aflopen van de “heilige” huisjes van de in al die jaren opgelopen peetooms en peettantes.
Dit alles gaf je prettige en natuurlijk gemengde gevoelens. De administratieve overgave met zakelijke regelingen vergden extra tijd en maakten je bewust dat het einde van je jarenlange aanwezigheid in wijk en parochie in zicht kwam.

Afscheid
Jan en kinderen van BenguiEen bevriende en populaire zangeres van de stad kwam voor een geweldige afscheidshow in de Jambeirão, ons onderkomen voor de grote evenementen met zo’n 1200 m2 oppervlakte waar uitbundig geswingd werd en ik al vele “abraços” mocht ontvangen. Daar hielden we ook m’n laatste Eucharistieviering o.l.v. emeritus bisschop dom Vincente Zico, die zorgde voor mijn benoeming 16 jaar geleden in de parochie Koningin van de Vrede in de geliefde wijk Bengui.
Een paar dagen later kreeg ik het opnieuw moeilijk bij de Eucharistieviering t.g.v. de overname van de parochie door mijn opvolgers waarvoor de titulaire bisschop kwam opdraven.

Nieuw onderdak
Daarna reed ik de wijk uit naar het huis van bevriende paters waar ik voorlopig onderdak heb, met tranen in de ogen.
Na 16 jaar Bengui was dit hoofdstuk afgesloten en moest ik een nieuw onderkomen gaan zoeken, buiten deze geliefde en vertrouwde plek, waar ik me weer kon gaan inzetten voor de kwetsbare medemens.
Maar eerst was er tijd om even gas terug te nemen en met een bevriende pater een paar dagen door te brengen in het binnenland. Daarna kon ik doorreizen naar Manaus en Tefé, de bakermat van ons Spiritijnen in de Amazonestreek, om daar de Vastentijd en de Pasen door te brengen.

Medische perikelen
Inmiddels was ik vanaf maart opnieuw onder behandeling van de cardioloog In Belèm, die me nog kent vanaf de tijd dat ik een rkensklep operatie had ondergaan (2003). Ik had het af en toe benauwd en hield vocht vast en moest daarom wekelijks bloed laten prikken. Omdat de benauwdheden zich herhaalden kon ik maar 1 week in Tefé blijven en besloot ik voor nader onder zoek terug te gaan naar mijn eigen cardioloog in Weert.
Al mijn plannen moest ik even opzij schuiven, want er was een “kink in de kabel” gekomen.
Inmiddels zijn ze druk met m’n medische opknapbeurt in het st. Jans gasthuis in Weert. Ik heb tijdelijk ook onderdak in Weert, in het te koop staande kleinseminarie waar nu nog 6 paters [allemaal tachtigers] wonen en heb een Pinksterverlof bij m’n familie in Dieren doorgebracht.
Op de computerkamer bij m’n zus staat een plank vol met puzzelboeken, want m’n overleden zwager was een fervent puzzelaar.

Kink in de kabel
In een boek van ‘Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen’ kom ik de uitleg tegen van “een kink in de kabel”; er kwam een onverwachte moeilijkheid, een belemmering. Die uitleg wist ik wel en had die zelfs de afgelopen maanden via hartfalen sterk gevoeld, maar wilde ook weten waar de uitdrukking vandaan kwam. De kink is de draai in het touw, zegt de tekst en zal ongetwijfeld te maken hebben met de scheepvaart waar wij Hollanders , altijd zo sterk in waren. Ondertussen kon ik via m’n cardioloog niet alleen mijn hartfunctie laten nakijken maar ook aan een staaroperatie geholpen worden. Zo merk ik dat de kink in de kabel, behalve nieuwe medicijnen voor het hart die me weer op de rail moeten helpen, ook andere voordelen met zich mee kan brengen.

Ik hoop van harte dat ik in de toekomst weer een project zal kunnen aangeven waarbij ikzelf ter plekke aanwezig ben, hetgeen via een schriftelijke toestemming van de cardioloog en het afhandelen van mijn tweede staaroperatie in het perspectief zit.

Jan Derickx

Nieuws & Updates

Nieuwsbrief

Website by JDI-ICT