Boeken

Boeken Jan Derickx

Juruá, de wenende rivier

Dit boek schreef Jan Derickx over zijn 12-jarig verblijf (1981-1993) in de binnenlanden van Amazonas. Eind 1992 werd het uitgegeven onder de titel "Juruá, o rio que chora". Inmiddels is de 3e druk verschenen. In 1994 verscheen in Nederland een ingekorte versie van het boek, met als titel: "Juruá, de wenende rivier", een uitgave van de Week voor de Nederlandse Missionaris.

Het boek is een aanklacht en een lofzang. Een aanklacht tegen de overheid, grootgrondbezitters,en de multi-nationals die op allerlei manieren de oeverbewoners van de Juruárivier uitbuiten. Het is een lofzang op het gebied, de natuur, de mensen die samenwerken in organisaties (binnen de kerk) om daardoor gezamenlijk rechtvaardigheid te bereiken.

Tot slot is het boek één groot pleidooi om dit deel van de Amazonas tot een groot reservaat te maken waar de oorspronkelijk bevolking op eigen wijze, in harmonie met de natuur en met elkaar een menswaardig bestaan kan opbouwen.

Reserva Extrativista

Het onderwerp van de vastenactie in Brasil ging in 2007 over het behoud van het Amazonegebied en haar bewoners.Zo kwam deze streek in de belangstelling van het hele land, want er werd veel informatie verspreid over ‘s werelds grootste regenwouden en grootste zoetwatergebied met z’n duizenden zijrivieren.

De vernietiging via houtkap, ontginning van mineralen, vervuiling van rivieren, criminele visvangst en andere funeste projecten welke de natuur en de Amazonebewoners geweld aandoen, kwamen daardoor in de belangstelling.

Jan Derickx zegt hier zelf over: 'De internationaal bekende bevrijdingstheoloog en milieuvoorstander Leonardo Boff, die de inleiding van mijn boek “Juruá de wenende rivier” schreef, liet weten dat ik ook een bijdrage kon leveren aan deze vastenactie met berichten over het gebied waar ik ondertussen al ruim 40 jaar werk.

Ik werd aangemoedigd om mijn boekje over de Juruá rivier te actualiseren vooral wat de strijd betreft die we indertijd al voerden met de rubbertappers, voor Bosreservaten, samen met de alom bekende Chico Mendes, de grootste voorvechter van dit ideaal. Het kostte hem zijn leven ondanks dat hij, vanwege vele bedreigingen van illegale grootgrondbezitters onder politie bewaking stond….

Ondertussen zijn er al ruim 50 reservaten van de grond gekomen, waarvan drie langs de Juruá rivier. Als eerbetuiging aan hem en zoveel Amazonebewoners die, ondanks bedreigingen en soms doodslag, bleven en blijven vechten voor het grootste natuurgebied ter wereld, ontstond mijn boek "Reserva Extrativista”.

Het thema Bosreservaten werd nog actueler door het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede aan mensen die het milieu op alle fronten verdedigen en een fatale klimaatverandering ter lijf gaan.

Het boek Reserva Extrativista droeg ik op aan Stichting Pro Amazonas die al 25 jaar zorgend omgaat met de bewoners van het grootste regenwoud en de havenstad van dit evenzeer grootste zoetwatergebied ter wereld: Belém. '

Het boek is alleen in het Portugees verschenen.

 

Nieuws & Updates

Nieuwsbrief

Website by JDI-ICT