Algemeen

Brazilië

Brazilië (officieel: República Federativa do Brasil) is een federale republiek in Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 8.511.965 km2. Brazilië is daarmee 240 keer zo groot als Nederland.

Bevolking
Brazilië heeft de grootste bevolking in Zuid-Amerika en is het vijfde land in de wereld qua inwoneraantal, het inwoneraantal bedroeg in 2007 190.010.647. De mensen zijn divers in oorsprong: het is een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en indianen. Hoewel elementen van de Afrikaanse en Indiaanse culturen voortleven in de Braziliaanse cultuur, heeft Brazilië overwegend een Westerse cultuur.

Ongeveer 750.000 Brazilianen behoren tot de inheemse bevolking. Het grootste deel daarvan leeft in het Amazoneregenwoud, voornamelijk langs de Amazone. Circa 12% van de landoppervlakte van Brazilië is terzijde gesteld als inheems gebied. Het Portugees is de officiële taal

Religie
Ongeveer 74% van de bevolking is rooms-katholiek, maar in hoog tempo neemt dit af en het aantal Protestante (Evangelische) kerken neemt toe. Daarnaast is een groot gedeelte van de bevolking in het noordoosten een aanhanger van candomblé, een religie die door de slaven vanuit Afrika is meegenomen.

Qua grootte is Brazilië het vijfde land van de wereld en beslaat 47% van het Zuid-Amerikaanse continent. In Brazilië komen grofweg twee landschapstypen voor: de laagvlakte van het Amazonegebied en de hoogvlakte in Zuid-Brazilië. Hoewel Brazilië er bergachtig uitziet komt bijna 60% van het grondgebied niet hoger dan 300 meter boven de zeespiegel. Verder heeft Brazilië zo'n beetje alles: tropisch regenwoud, savannes, steppen en moerasgebieden.

Het Amazonegebied
Indianendorp in oerwoudHet Amazonegebied bezit het rijkste tropische regenwoud ter wereld en nergens zijn zoveel soorten planten en dieren te vinden. Het Amazone regenwoud kent een zeer hoge biodiversiteit. Schattingen over het aantal plant- en diersoorten lopen sterk uiteen. Volgens een recente publicatie van het WNF gaat het om ongeveer 40.000 plantensoorten, 427 soorten zoogdieren, 1294 vogelsoorten, 378 soorten reptielen, 427 soorten amfibieën en 3000 soorten vis. Deze aantallen soorten leven er minimaal omdat er met grote regelmaat nieuwe soorten worden ontdekt.
Het Amazonegebied is ongeveer 4 miljoen km2 in oppervlakte en dat is ongeveer de helft van de totale oppervlakte van Brazilië.
De Amazone rivier die door het gebied loopt telt 1100 zijrivieren, waaronder 17 met een lengte van meer dan 1600 km. Dit rivierenstelsel bevat de grootste hoeveelheid zoet water ter wereld waardoor zo’ 180.000 kubieke meter water per seconde stroomt!

De belangrijkste economische activiteiten in het Amazonegebied zijn de veeteelt, de mijnbouw en de, vaak illegale, houtproductie. Een nieuw gevaar dat het Amazonegebied bedreigt is de vondst van olie in het hart van het regenwoud. De ontsluiting en ontginning van de beschikbare voorraden geschiedt over het algemeen met behulp van buitenlandse investeerders. Door al deze economische activiteiten dreigt er een kaalslag in het Amazonegebied die zijn weerga in de wereldgeschiedenis niet kent. Van de "longen" van de wereld is waarschijnlijk in relatief korte tijd al tussen de tien en vijftien procent verdwenen. Eind jaren tachtig verdween er per jaar 21.500 km² regenwoud per jaar.
Milieuorganisaties, wetenschappers en indianen, de grootste slachtoffers van ongecontroleerde exploitatie en kolonisatie van het Amazonegebied, waarschuwen al vele jaren voor de catastrofale gevolgen als de ontbossing en de milieuvervuiling in dit tempo doorgaan.

Economie
Na een moeilijke periode door vooral de enorme inflatie en schuldenlast, is er nu sprake van een verbetering van de economische situatie van het land. Na invoering van de real is de inflatie teruggebracht tot bijna 0% en als deze gehandhaafd kan worden, zal mede door de verbeterde import- en exportregels de economie groeien. Brazilië is het grootste koffieproducerend land ter wereld, naast suikerriet, cacao, maïs, bonen, vlees, soja, tropisch fruit en leerproducten.

De vlag
De vlag van Brazilië is groen met een grote gele ruit in het centrum. Binnen de ruit staat een blauwe cirkel (wereldbol) afgebeeld, met witte sterren in vijf verschillende groottes en een witte band. Op deze witte band staat in groen het motto Ordem e Progresso ("Orde en Vooruitgang"). De vlag wordt wel Auriverde genoemd, Portugees voor '(van) goud en groen'. De kleuren hebben elk een symbolische betekenis. Het geel staat voor de rijkdom van de Braziliaanse bodem, waaronder de goudvoorraad. Het groen symboliseert de flora en fauna, met name het Amazoneregenwoud, de jungle langs de Atlantische Oceaan en het Pantanal. Groen en geel samen staan dus voor de Braziliaanse natuurschatten, die de tropische droom van een welvarende samenleving (moeten) laten uitkomen. De 21 sterren representeren elk één deelstaat.

Meer weten? Klik op Wikipedia Brazilië

Nieuws & Updates

Nieuwsbrief

Website by JDI-ICT